perjantai 9. helmikuuta 2018

Harrastuksen aloittaminen

(Kirjoitin jollain lukion äidinkielen kurssilla tämän tekstin. Muokkasin sitä nyt vähän ja tyrkkään sen tänne. Tämä teksti koskee myös enemmän keräilyä yms, kustomoinnista yms on laajempaa tekstiä muualla Pienoiskaviossa!)



Eräs pienoismallihevosharrastuksen (tästä eteenpäin käytän vain sanaa harrastus) osa-alueista, jota jokainen harrastaja varmasti harjoittaa, on pienoismallihevosten (tästä eteenpäin pienoismallit, mallit, hevoset) keräily. Keräily on hyvin mielenkiintoista, ja jo se on yllättävän hauskaa puuhaa. Sen voisi jopa sanoa olevan harrastusta kantava tekijä. 

Mallien keräily on mukaansatempaavaa hommaa, ja näkyy helposti niin kukkarossa kuin kodin pinnoillakin. Keräilijöitä on kuitenkin erilaisia ja keräily ei yleensä tarkoita vain jokaisen vastaantulevan pienoismallin hankkimista. Joku keräilee pelkästään yhden merkin malleja. Toinen vain yhtä mittakaavaa. Toinen ei osta koskaan OF malleja, vaan pelkkiä resineitä, kustomeita tms. Jokaisen kokoelma kertoo varmasti hänen maustaan, ja yksikään kokoelma ei ole identtinen.
On hyvä muistaa, että raja mallin ja lelun välillä voi olla joskus häilyvä. Joidenkin mielestä schleichejä ei voi edes harkita pienoismalleiksi ja toisten mielestä ne ovat juurikin malleja. Toisaalta ihan mitä vain hevosta muistuttavaa ei voi pienoismalliksi kutsua. Lelu ja oikea malli ovat loppujen lopuksi aivan eri asia. Pienoismallihevoset ovat kuitenkin nimensä mukaisesti pienoismalleja, ja niiden kuuluu olla mahdollisimman korrekteja pienoisversioita oikeasta asiasta. Pienoismallissa on yksityiskohtia, oikeat mittasuhteet ja niiden teossa on otettu anatomia huomioon. Lisäksi mallit eivät loppujen lopuksi kestä samanlaista kohtelua kuin lelut. Malleja ei ole tehty kestämään rajua käsittelyä, vääntelyä yms. Kohtele mallejasi hyvin! 

Keräilyn aloittaminen on helppoa, sillä sinun tarvitsee vain löytää malli, jonka haluat ja ostaa se. Hevosien välillä on kuitenkin suuriakin hintaeroja. On aivan eri asia ostaa resin ja maalata se (toki sitä ei tarvitse aivan heti maalata tai maksaa jollekin sen maalaamisesta), kuin ostaa OF malli. Usein harrastus aloitetaankin esimerkiksi ostamalla schleichejä (siitäkin voidaan kiistellä ovatko ne oikeasti pienoismalleja) tai breyereitä. Nämä kaksi merkkiä ovat helppoja hankkia myös Suomesta, sekä ovat hintaluokaltaan hyviä ensimmäisiä malleja. OF malli tarkoittaa original finishiä, eli sitä millaisena malli on tullut valmistajalta (siis esimerkiksi kustomi ei ole enää OF vaan CM). EDIT// Suosittelen hankkimaan schleichin sijaan esim CollectAa, niitäkin saa jo Suomesta!

Keräilyä aloittaessa voi myös miettiä sitä millaisen kokoelmasi haluat olevan. Kuitenkin alkuun kannattaa tutustua kunnolla eri merkkeihin ja kokoluokkiin. Voit esimerkiksi kerätä kaikkia kokoluokkia. Eri kokoluokille on kaikille yleensä useampia nimiä, mutta niille on kuitenkin omia perusnimityksiään. 

Keräilyyn tuo oman lisänsä esimerkiksi kongaaminen. Konga tarkoittaa sitä, että omistetaan useampi saman moldin malli (selittäisin tämän niin, että mold on tavallaan se kroppa, joka sitten voidaan maalata usealla eri tavalla, tietynnäköinen malli on se model). Kongaukseen luo oman haasteensa se, että täydellistä kongaa voi olla haastavaa (ja kallista) saada kasaan, sillä useita malleja ei enää valmisteta tai niitä on alunperinkin tehty rajoitettu määrä. Konga voi myös sisältää kustomeja, repaintteja jne.

Keräilyyn liittyy olennaisesti myös esimerkiksi mallien säilyttäminen. Malleja ei voi säilyttää ihan miten vain. Jotkut mallit vaativat myös vielä muita erityisempää huolenpitoa. Malleja varten tulee olla vakaa hylly, jossa on tarpeeksi tilaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että mallit eivät saa koskettaa toisiaan. Varsinaisesti se, että mallit toisiaan koskettavat ei ole ongelma, mutta tällöin malleja on mahdoton ottaa turvallisesti pois hyllyltä tai edes laittaa sinne. Lisäksi tällöin jonkun mallin mahdollisesti kaatuessa ovat seuraukset vielä suuremmat kuin muuten (tosin mallit tulisi säilyttää niin, ettei riskiä kaatumiselle ole). Jos jokin malli on erityisen hutera, se tulee säilyttää kyljellään pehmusteen päällä. Ei siis koskaan paljaalla kovalla pinnalla. Tämä pehmuste kannattaa myös asetella niin, ettei mikään osa mallia ole ilmassa. Malleille voi myös tehdä oman ”sängyn” jossa niillä on ikään kuin tyynyjä. Malleja voi myös suojata tekemällä niille loimet (loimien tulisi olla mieluummin hiukan isoja kuin liian pieniä).

Harrastus on äärimmäisen laaja, ja tässä artikkelissa tulee esille vain ihan perusjutut. Malleille voi tehdä varusteita, niitä voi kustomoida, kuvata, luoda tietoja... Jostain on kuitenkin aloitettava ja ensimmäisen mallin hankkiminen on hyvä tapa!

Kuvassa OF schleich knabbstrupper ori ja yritys olla taiteellinen.

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...