Kirjoittanut: Afuze.
Kaksi Breyer Traditionalia, vas. Babyflo ja oik. Sam. Minun pienoismaailmassani siis Windrage ja Overkill. Kuva © Afuze. |
Molemmille tietotyypeille on yhteistä se, että esimerkiksi näyttelyyn ilmoittauduttaessa hevosesta tulee ilmoittaa nimi, ikä, sukupuoli, väri, rotu, valmistaja ja mahdollinen kustomoija/maalaaja sekä muokkausajankohta.
Tekniset tiedot
Teknisillä tiedoilla tarkoitan esimerkiksi valmistajan, mallin ja sarjanumeroiden sekä vuosilukujen ylöskirjaamista.
Jotkut mallarit eivät halua listata muita kuin teknisiä tietoja, eivätkä välttämättä edes nimeä malleja, jos niille ei sellaista ole valmistajalla määritelty. Tämä on ihan sallittua.
Fiktiiviset/luovat tiedot (modelliversumilliset tiedot)
Tälle ei liene mitään kunnon termiä edes olemassa, mutta fiktiivisillä tiedoilla tarkoitan "epävirallisia" ja harrastajan itse keksimiä tietoja. Näitä ovat esimerkiksi nimet (jos mallilla itsellään ei ole nimeä tai omistaja on sen vaihtanut), säkäkorkeudet, koulutustasot ja luonteet. Myös tallien ja omistajien, hoitajien ja ratsastajien/kuskien määrittäminen kuuluu tähän.
Kuten olemme tuoneet ilmi, Pienoiskavio ei tosiaan listaa talleja, olemme melko teknisiä mallareita. Se ei tarkoita sitä ettei mielikuvitusta käytettäisi. Toisin sanoen, voimme vallan hyvin nimetä hevosiamme ja kehittää niille persoonallisuudet sekä rakentaa niiden ympärille epätodellista maailmaa - modelliversumia. Modelliversumilliset tiedot ovat yksi luovuuden osa-alue hevosmallailussa, koska sekin vaatii realistisuutta ja ymmärrystä. Minkä tahansa rotuinen ei esimerkiksi voi olla ravuri. On myös olemassa rotukohtaisia sääntöjä nimiä koskien, kuten se että suomenhevosen nimi saa olla joko ruotsia tai suomea, muttei mitään muuta.
Tällainen luovien tietojen, luonteiden ja tarinoiden kehittäminen voi kuulostaa leikkimiseltä, ja onkin sille sukua. Kyse ei silti tietenkään ole samasta asiasta. Itse olen taiteellinen ihminen, kirjoitan ja piirrän, teen tarinoita ja hahmoja. Miksen siis ulottaisi tätä identiteettien ja tarinoiden askartelua myös pienoismalleihin? Mallailu on nimittäin vain yksi tapa tehdä tarinoita, muiden joukossa.
Henkilökohtaisesti ajattelen, että ihminen, joka jaksaa kehittää tietoja ja maailmoja pienoismalliensa ympärille, eikä yksinomaan vain laajenna kokoelmaansa, ei ole lapsellinen vaan luova.
Viimeistään nähtyäni unta, jossa esiintyneen hevosen aioin hankkia pienoismallin muodossa, varmistuin itse siitä että nimeän myös kaikki breyeriläiseni uusiksi. En halua ajatella, että jollakin nukeistani olisi lapasessa eläin, jolla on kaksoisolento - nimeäkin myöten - todellisuudessa...
Symptoms Of Us "Symppy", Breyerin trad. hackney (Heartland High Tech). |
Sukutaulut
Osa pienoismallareista harrastaa myös sukutauluja. Täten yksittäiselle mallille kirjataan ylös vanhemmat ja muut edeltävät sukulaiset. Nimien ohella ilmoitetaan värit ja rodut. Värien kanssa saa olla tarkkana, koska niiden tulee olla realistisia; esimerkiksi kimon vanhemmat eivät voi olla ruunikko ja rautias, jos ainakin toinen niistä ei myös ole kimo (eikä edes ole olemassa "kimoa" ja "vaalenevaa kimoa" - kaikki kimot vaalenevat!).
Sukulaiset voi keksiä itse, tai ne voivat olla pienoismalleja ja/tai oikeita hevosia. Jos haluaa käyttää mallinsa sukulaisina toisten malleja tai oikeita hevosia, tulee ainakin pienoismallien kohdalla kysyä omistajalta lupa sisällyttää nimi sukutauluun. Pienoismallille laitetaan merkintä M (model horse) ja oikealle hevoselle R (real horse).
Sukutaulut ja geeneillä leikkiminen ovat ihan hyvä tapa lisätä harrastukseen moniulotteisuutta ja realismia. Riippuu ihan ihmisestä, mitä toimintatapaa haluaa itse käyttää, esim. ovatko kaikki sukulaiset pienoismalleja vai eivät, pitääkö sukulaisten olla samaa skaalaa kuin mallisi, ja sitä rataa.
Itse lukisin sukuiluun myös jälkeläisten ilmoittamisen.
Hevosen ikä, elämä ja kuolema
Pienoismallihevoselle tulee ilmoittaa ikä - tai syntymävuosi! Jos hevosesi on syntynyt vaikka 2005, on se vuonna 2017 12 vuotta vanha. Syntymävuodellisen pienoismallin kannattaa kuolla sitten kun ikävuosia on kertynyt riittämiin. Kuolleelle hevoselle kehitetään uusi identiteetti.
Jos tämä kauhistuttaa tai tuntuu muuten vain absurdilta, voit myös määrittää, että mallisi on pysyvästi tietyn ikäinen (non-aging), jolloin sen ei tarvitse kuolla tulevaisuudessa.
Ikähommien kanssa kannattaa vähän soveltaa. Hevosen syntymäajankohtana voidaan pitää valmistumispäivämäärää, mutta aikuisen mallin kanssa se ei ehkä kuulosta kovin järkevältä, joten esimerkiksi kuukausi sitten valmistuneelle voi lisätä muutaman elinvuoden tuomaan realismia.
(Minä itse henkilökohtaisesti en noudata juuri tätä kaavaa. Heppani ovat non-agingeja ja määritän niille iät sen perusteella, minkä ikäisiltä ne mielestäni näyttävät. Tätä varmaan käyttävän monet muutkin...)
Durio, Safari Blue Ribbonin hannoveriruuna. Classic -skaalaa. |
--------------------------------
TIETOKAAVAKKEET
Olen tehnyt liudan tietokaavakkeita, "chartteja", joihin pitäisi (toivottavasti) pystyä listaamaan kaikki tarvittavat tiedot yksittäisestä pienoismallihevosesta.
Kaavakkeita saa käyttää mielensä mukaan, jos ei jaksa itse sellaisia keksiä. Kaavakkeen voi vaikka kopioida koneelle tekstitiedostoon, minkä jälkeen se täytetään ja siirretään sen jälkeen nettiin.
Firster, vanhimmista vanhin repainttini ja samalla uusintarepainttini. © Afuze. |
----------
Tekniset tiedot:
Kuvikossa käyttämäni tietokaavakkeet:
Tehdaskuntoisille:
Nimi:
Valmistaja/malli:
Koko/mittakaava:
Sukupuoli:
Rotu:
Väri:
Muuta:
Kustomeille:
Nimi:
Valmistaja/malli:
Nykyään:
Kustomoija, ajankohta:
Koko/mittakaava:
Sukupuoli:
Rotu:
Väri:
Muuta:
-----
Modelliversumilliset tiedot:
Afuzen nuket ovat elukoita. Kangaspäällysteiset pohkeet ja kyynärvarret ovat jo mennyttä tyyliä, uudemmilla nukeillani nekin on tehty massasta. |
Käytän itse allaolevaa kaavaketta, kun kirjaan Schleichieni ja Schleich -kustomieni tietoja koneelleni. Tiedot kirjoitetaan täten tiivistettynä yhteen pötköön. Teknisempiä tietoja, kuten mikä hevonen oli ennen kustomointia, listataan Muuta -osioon. Sen jälkeen kirjaan tarvittaessa luonteet, tallipaikat ja ties mitkä muut mitkä tulee kyseiselle hevoselle ilmoittaa.
KUTSUMANIMI
Virallinen nimi - Ikä, sukupuoli, rotu, väri, omistaja. Muuta.
Tätä käytän erityisesti traditionaleilleni, kun kirjaan niiden tietoja koneelle:
NIMI
REKISTERINIMI:
MUUT NIMET:
TEKNISET TIEDOT:
IKÄ:
LAJI JA ROTU:
SUKUPUOLI:
RAKENNE:
VÄRI:
SUKUTAULU:
OMISTAJA:
HOITAJA:
ASUU:
VARUSTEET:
HISTORIA:
KOULUTUS:
RATSASTETTAVUUS JA KÄSITELTÄVYYS:
LUONNE:
-----
PLUSSANA: Muut modelliversumilliset tiedot, esim. tallit ja henkilökunta:
KUVA!
Kaavake tallin tiedoille. Jos teknisiä tietoja haluaa lisätä, niiden paikka voi olla Muuta -osiossa.
TALLIN NIMI:
SIJAINTI:
PITÄJÄ, HENKILÖKUNTA:
HEVOSET:
MUUT ELÄIMET:
TOIMINTA:
HISTORIA:
MUUTA:
Nukeille, ihmisfiguureille; mitä nyt kukakin haluaa käyttää ratsastajan ja esittäjän asemessa (omat nukkeni ovat erilaisia elukoita, joten lajirotuosio on tarpeen):
NIMI
KOKO NIMI:
MUUT NIMET:
TEKNINEN HISTORIA:
IKÄ:
LAJI JA ROTU:
SUKUPUOLI:
RAKENNE:
VÄRI:
PERHE JA SUKU:
ASUU:
VARUSTEET:
KOULUTUS JA TYÖ:
HARRASTUKSET:
HEVOSET:
MUUT ELÄIMET:
HISTORIA:
LUONNE:
MUUTA:
----------
Kuten näkyy, kaavakkeita on joka lähtöön... Ja vaikka mainitsinkin, että tekniset ja modelliversumilliset tiedot kulkevat erillään, sisältävät luovatkin tiedot oikeastaan aina tekniset tiedot. Minusta kumpikaan ei yksistään toimi; esimerkiksi kustomista täytyy aina ilmoittaa kustomoija ja alkuperäismalli sekä koko, ei pelkästään hevosen rotua ja väriä.
Lil' Ricky Rocker -appaloosa Breyer Traditional -sarjasta. Hankittu unen motivoimana ja sai lempinimen "Dreamy". Kuvannut (ja riimun tehnyt) Afuze. |
Kumpi sitten on parempi: pitkät vai lyhyet tiedot? Se riippunee kirjoittajasta ja hevosista. Tarkoitan pitkillä tiedoilla niitä, joissa listataan erikseen muunmuassa juurikin valmistaja, malli, onko kustomoitu vai ei, kustomointiajankohta, jne... Niiden listaaminen yksittäin voi lopulta olla tylsää ja turruttavaa, ainakin jos aikoo listata valtavan lauman hevosia eikä kaikista keksi yhtä paljoa sanottavaa.
Lyhyet tiedot helpottavat luettavuutta ja kirjoittamista. Toisaalta niistä voi myös epähuomiossa jäädä asioita uupumaan.
Nettiin kannattaa kirjata aina vähintäänkin tekniset tiedot, joiden oheen kirjoittaa hiukan hevosen luonteesta ja muita yksilöpiirteitä, mikäli jälkimmäisiä välttämättä haluaa mainita. Itse tuppaan rajoittamaan modelliversumillisia tietoja, kun kirjaan nettiin, mutta koneellani hevosten luonteet, historiikit ja yleisesti elämät vievät enemmän tilaa kuin mitkään kuivat perustiedot.
Tietojen kuvittaminen
Omasta mielestäni yksi kiinnostavimmista osuuksista tietojen teossa on niiden kuvittaminen. Kuvien kannattaa tukea tekstiä, ja, mikä tärkeintä, näyttää lukijalle millaisesta hevosesta hän oikeasti lukee. Kuvitettuja tietoja on myös mukavampi lukea, kun kaikkea ei ole jätetty mielikuvituksen varaan.
Teknisten tietojen kuvittamiseen tarvitaan pelkkiä studiokuvia. Luovien tietojen kohdalla asia menee mutkikkaammaksi, ja samalla jännemmäksi - minkälaisia varusteita tällä yleensä käytetään? Onko se vaikea talutettava? Miten saan rakennekuvan hevosesta, joka on liikkeessä? Näihin kuviin voi sisältää varusteita ja rekvisiittaa sekä nukkeja. Silti, kerta modelliversumillisiin tietoihin kuuluvat myös tekniset tiedot, tulee myös luovien kuvien ohella nähdä niitä 'tylsiä studiokuvia'.
Cerilla, pasotamma. Stablemate. |
Mihin tiedot voi kirjoittaa?
Vaihtoehtoja on muutama: paperille (vihko, kansio), digitaalisesti tietokoneelle, tai nettiin.
Paperitiedoilla on monta muotoa. Fyysinen vihko voidaan korvata myös vaikka kansiolla, johon on tulostettu tietokoneella kirjoitettuja tietokaavakkeita. Tiedot kirjoitetaan täten käsin paperille. Haittapuolena on se, että kirjoitustila saattaa loppua kesken ja kirjoitusvälineet voivat olla anteeksiantamattomia (kirjoita mustekynällä vain ne tiedot, jotka eivät varmasti koskaan muutu). Myöskään kuvia ei ole niin helppo laitella, kerta siihen tarvitaan tulostin.
Tietokoneelle kirjoittaminen on käytännössä parempi tapa pitää kirjaa omista malleista. Samalla tiedot saa halutessaan kopioitua sieltä nettiinkin. Digitaalisia tietoja on helppo muokata, kirjoitustila ei lopu kesken ja virheet voi korjata. Kuviakin voi yleensä lisätä, joskin ainakin itselläni kuvat tuppaavat kuormittamaan tiedostoja paljon. (Itselläni on perinne, että pidän tallessa yhden koskemattoman version tietokaavakkeesta. Kopioin sen vaikka moneen kertaan sitten, kun täytyy kirjata tietoja uusille hevosille.)
Nettiin kirjoittaessa hyvä vaihtoehto on blogi - jonne voi tehdä esimerkiksi erillisen sivun lyhennetyille tiedoille tai niin, että julkaisee jokaiselle hevoselle oman blogitekstinsä. Blogien ohella hyvä vaihtoehto ovat nettisivut.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!