sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silti. Tässä tekstissä seurataan samalla ensimmäisen pigmenteillä tekemäni repaintin valmistumista.

(Teksti Kaven käsialaa.)

Miksi pigmentit? Pigmentit, eli eräänlaiset maavärijauheet, ovat lähinnä vain yksi tapa hoitaa mallin väritys (tai maalaaminen), jotkut vannovat sen nimeen. Itse tykästyin pigmentteihin ensikokeilulla. Pigmentit ovat se aine jolla maalit värjätään, mutta mallailussa niitä käytetään ihan kuivana jauheena (sellaisenaan). Pigmenttienkään kanssa tuskin pääset irti maaleista, sillä ihan kaikkea ei kannata tehdä pigmenteillä.

Huomattavaa. Pigmenttien kanssa pitää käyttää hengityssuojaa. Pigmentti on käytännössä pölyä, ja sitä ei tule hengittää. Suosittelen oikeasti pitämään taukoja pigmenttien käyttämisen välillä, mennä vaikka ulos raikkaaseen ilmaan seisomaan. Herkästi unohtuu tekemään töitä tunneiksi, ja hengityssuojan kanssa et vain pysty hengittämään niin mukavasti, käy siis happihyppelyllä välissä.

Pigmentit myös sotkevat ihan kiitettävästi. Suosittelen käyttämään alustaa, ja laittamaan vähän huonommat vaatteet päälle.

Muista tuulettaa jos käytät fiksatiivia sisällä.

Mistä ja mitä? Eli välineet. Mallarien suosiossa taitavat olla earth pigment-merkin pigmentit. Suoraan valmistajalta niitä ei saa tilattua Suomeen, joten itse en ole niitä ostanut. Suomesta pigmenttejä saa heikonlaisesti mistään liikkeestä, mutta esimerkiksi Kymin Palokärjeltä saa ostaa kotimaisia pigmenttejä (tarkoitus olisi sieltä tilata seuraavat erät, kertoilen todennäköisesti sitten blogissani jos tilaan). Itselläni on ollut käytössä pigmentit taidetarvike-nimisestä liikkeestä. Kunhan saan käsiini eri merkkejä niin kertoilen kyllä sitten niistä tarkemmin.

Kun ostat pigmenttejä, niin mallailuun tärkeimmät värit ovat musta, valkoinen sekä ainakin pari ruskean sävyä, kylmempänä ja lämpimämpänä. Pigmenttejä voi sekoittaa keskenään, joten ihan jokaista sävyä et tarvitse. Alkuun ei kannata ehkä ihan valtavaa värivalikoimaa hankkia, ennenkuin edes tiedät tykkäätkö pigmenttien käytöstä.

Pigmenttien kanssa tulee käyttää fiksatiivia, hanartin vihreä pullo jota saa vaikka suomalaisesta halpaan hintaan on hyvää. Sitä jos ei laita liian paksua kerrosta niin se on täysin mattaa.

Pigmentit levitetään siveltimillä. Itsellä on tässä käytössä samanlaisia kuin maalienkin kanssa, synteettisiä siis. Siveltimiä ei voi koskaan olla liikaa. Niitä kannattaa olla isompia että pienempiä, latasta voi olla hyötyä välillä, kärkisiveltimestä toisaalla, viuhkasiveltimestäkin voi olla yllättävää iloa. Lisäksi itse tykkään käyttää yhtä isoa kärkisivellintä jolla pyyhkäisen ylimääräiset pigmentit pinnasta ennen fiksatiivin laittoa. On hyvä olla ainakin yksi sivellin per väri jonka omistat, ja sitten ylimääräisiä ns. yleisiä. Monet mallarit käyttävät tiettävästi meikkisiveltimiä pigmenteille.

Vinkki: Kannattaa teipata siveltimen varteen pala maalarinteippiä, johon kirjaa, mille värille kyseinen väline on varattu. Merkinnän voi tehdä myös pienelle paperinpalalle, jonka leikkaa irti ja teippaa läpinäkyvällä (muovisella) teipillä siveltimen varteen (voi kestää kiinni maalarinteippiä paremmin, eikä tekstikään pääse kulumaan). 

Lisäksi kannattaa hankkia jotain kannellisia purkkeja joihin voit sekoittaa pigmentit. Itse käytän palettiveistä näidenkin sekoittamiseen ja annosteluun purkeistaan.

Muuta hankittavaa voisi olla siis hengityssuojat (pölylle tarkoitettuja, eivät ole kovin kalliita tai ihmeellisiä kun ei ole kyseessä mitkään myrkyt tms), kumihanskat tms, hyvä suoja-alusta... Jos käytät fiksatiivia sisällä niin ns. fiksausboxi voi olla hyvä hankinta (sen voi myös kokeilla tehdä itse), tuskin haluat fiksatiivia ympäri työskentelytilaasi.

Pigmenttiä.


Itse prosessi. Uhrinsa voi alkuun uudelleenmuotoilla jos siltä tuntuu, mutta se on oma vaiheensa. Kun sinulla on malli jonka haluat "värittää", maalataan siihen ensin (esimerkiksi akryylimaalilla tai gessolla) pohjaväri kuten tekisit jos maalaisit "normaalisti". Pohjamaali voi tässäkin olla valkoinen tai vaikka esim keltainen jne, riippuen siitä minkä värisen haluat lopputuloksesta. Pigmenttiäkään ei tarvitse periaatteessa laittaa edes koko hevoseen, vaan sillä voi vaikka vain sävyttää.

Malli koskemattomana.

Ensimmäinen pohjamaalikerros. Tämän jälkeen tein ainakin yhden lisää. Pohjamaalissa tasaisuus on tärkeää, sillä epätasaisuus näkyy erinomaisesti pigmentin alta.


Kun mallissa on pohjaväri, otetaan esiin ensimmäinen pigmenttisävy jota malliin laitetaan. Valitse sivellin (ensimmäistä sävyä käytetään todennäköisesti laajimmin malliin, joten iso kärki- tai lattasivellin on ihan hyvä vaihtoehto). Pistä hengityssuoja päähäsi, ja sitten aloitetaan.

Pigmenttiä saa ihan niin sanotusti hinkata malliin, väri ei tartu jos et käytä edes vähän voimaa. Pistä pigmenttiä minne haluat. Suosittelen käyttämään fiksatiivia aina välissä, uutta pigmenttiä on turhahkoa lisätä jos edellistä ei kiinnitä fiksatiivilla. Pigmentti on jauhetta, ja väri kannattaa oikeasti kiinnittää, ettei sitä vahingossa hinkkaa irti.




Samaa sävyä joudut todennäköisesti lisäämään monta "kerrosta" jos haluat värin vahvaksi. Itse lisäsin tumminta sävyä kai noin viisi kertaa ennenkuin olin tyytyväinen tulokseen. Pigmentti ei aina ihan halua toimia tahtosi mukaan, mikä toisaalta voi turhauttaa mutta toisaalta se voi aiheuttaa ihan siistejäkin tuloksia.








Pigmentit vaativat siis kärsivällisyyttä. Voin myös sanoa, että kun olet päivän istunut hengityssuojan kanssa, suihkutellut välissä fiksatiivia niin esimerkiksi lenkki ulkona on parasta mitä voit tehdä.

Toisaalta pigmenteissä on se etu, että niillä saa (ainakin minun mielestäni) häivytykset helpommin tehtyä kuin esim maaleilla. Siirtymä vaaleasta tummempaan on helpompi saada luonnollisen näköiseksi.

Pigmenteillä ei onnistu kuitenkaan aivan kaikki. Itse viimeistelen mallit akryyleillä. Maalaan harjan, hännän, silmät, kaviot, joitain yksityiskohtia ja merkit akryyleillä. Näiden kohdalla toimii sitten ohjeet joita löytyy jo muualta Pienoiskaviosta (esim. täältä).










Tässä tutoriaalissa valmistui ensimmäinen pigmenteillä tehty mallini joka sai nimekseen Riskaabeli Roselda. Koska tämä oli ensimmäinen mallini pigmenteillä, en minäkään todellakaan tiedä kaikkea pigmenttien käytöstä. Tässä kuitenkin ne perusasiat, lisää saa kysellä jos kysymyksiä tulee! Muualta pigmenttien käytöstä voi oppia mm. youtubesta josta löytyy useita videoita pigmenttien käytöstä englanniksi.
Linkkailen niitä vielä tähän loppuun:
How to paint a blue roan model horse: tutorial

Painting a Chestnut/Sorrep Model Horse (videossa käytetään pastelleja, mutta käytännössä homma tapahtuu samalla tavalla, et kuitenkaan tarvitse kahta eri ainetta joka kerroksen välissä vaan pelkkä fiksatiivi riittää. Lisäksi pigmenttejä ei tarvitse "raastaa" vaan pigmentit tulevat valmiina jauheina.)

How to paint a model horse-  Creating a bay tutorial (Videolla käytetään useampaa tekniikkaa, mutta siitä voit saada hyviä ideoita pigmenteille ja muutenkin siitä miten pigmenttejä käytetään.)

Customizing Time Lapse: dark bay mustang


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...