Harrastaminen

Käytännössä pienoishevosia harrastetaan keräilemällä, kustomoimalla, kuvaamalla ja näyttelyttämällä. Yksi selvimmistä todisteista on käsistä lähteneen hevoskokoelman näkeminen jonkun kotona.

Kirjoittanut: Afuze.

Pieni pala Afuzen heppalaumaa. Takana ja keskioikealla Schleichejä (ja yksi CollectA), keskivasemmalla Safari Winner's Circlejä ja etualalla Breyer Stablemateja. Seassa on muutama lapsuudenaikainen dino (tosin carnotaurus on ostettu aikuisena), jotka haluan pitää näkyvillä. Loimet ovat suojaloimia, siniset huovat suojelevat Stablemateja fyysisiltä vaurioilta kaatumistilanteissa (ne menevät herkästi nurin). Riimut ovat personal haltereita eli hevosten yksityisomisteisia riimuja. 

Seuraavassa muutama tietosivu, joissa selitän tarkemmin kustakin asiasta, joka katsotaan tärkeäksi tiedoksi harrastuksen tiimoilta.

Keräileminen ja hankkiminen
Hevosmalleja saa hankittua muunmuassa nettikaupoista ja toisilta harrastajilta.

Säilyttäminen
On olennaista tietää, miten hevosia on järkevintä säilyttää.

Suojavarusteet
Säilytyksen sivuilmiö ovat suojavarusteet, eli miten suojelet hevosiasi kolhuilta ja pölyltä. Sisältää suojavarusteiden tekoon tarkoitettuja ohjeita.

Kustomointi ja hevosen tekeminen
Keskeinen pala pienoishevostelua on kustomointi, ja sen ohella hevosten tekeminen alusta asti omin käsin. Asialle on kokonaan oma kategoriansa.

Hevosen tiedot
Tietojen kirjoittelu on aiheellista mm. näyttelyyn ilmoitettaessa, ja miksei muulloinkin. 

Valokuvaus
Esittelemme pari tapaa, joilla hevosmalleja voi kuvata.

Nettisivut, foorumit ja blogit
Harrastuksesta voi lukea muunmuassa ulkomaalaisten (yleensä amerikkalaisten) mallareiden blogeista, ja osalla on myös sivuja. Englanninkielisiä foorumeitakin on.

Pienoiskavio ottaa listoilleen harrastajien nettisivuja ja blogeja.

Kanssaharrastajat
Yksi näennäisen oleellinen juttu harrastuksessa ovat kanssaihmiset. Toki tätä voi harrastaa myös ihan yksinään, ilman että koskaan julkaisee mitään tai edes ilmoittaa muille olevansa olemassa, mutta minun mielestäni se vie jotakin pois elämästä jos ei voi jakaa kiinnostustaan kenenkään kanssa. Tämän takia on onneksi olemassa mallarikollegoja. Heihin saa yhteyden mm. foorumilta - ja toivon mukaan myös Pienoiskavion puolelta, jahka sivusto alkaa kunnolla elää.

4 kommenttia:

  1. Kiva sivusto,paljon hyödyllistä tietoa. Sivuston ulkoasu on selkeä, tekstit on helposti löydettävissä ja kieli on ollut selkeäää. Kuvia taitaa olla joka tekstin yhteydessä, joka on oikein hyvä juttu.
    MUTTA tämä blogi vaikuttaa aika pitkälti kirjoittjien blogien markkinoinnilta. Eipä se toisaalta huono asia ole, hyvähän se on että blogit ja miniheppailu saa kiinnostusta. En vain pidä mustavalkoisesta määrittelystä, mitä pienoismalleilu on ja mitkä ovat leluja, mitkä pienoismalleja. Muutenkin kirjoittajat tuntuvat ajattelevan, että he ovat ainoat oikeat true-hevosmallailijat. Muunlaiset pienoishevostenharrastajat tekevät tai ajattelevat jotakin väärin, eivätkä ansaitse päästä tähän "kerhoon" mukaan. Linkkilistalle päästäkseen on linkkailtava pienoiskaviota/kirjoittajien blogeja ahkerasti Lisäksi joka paikassa muistutetaan, että kirjoittajien blogeista/pienoiskaviosta peräisin olevien haasteiden ja tekstien alkuperä on ilmoitettava ja käytöstä täytyy vielä erikseen mainita kirjoittajan/kirjoittajien blogissa. Toki lainatessaan toisen tekstiä lähde tuleekin ilmoittaa ja muistuttelu on hyvästä esim. nuoremmille harrastajille.Muistattehan itsekin aina mainita blogin nimen ja kirjoittajan ja linkittää sen blogitekstiinne, kuin viittaatte toisen blogin tekstiin tai aiheeseen?
    Onnea tämän tietokannan/foorumin kanssa kuitenkin. Olisi kiva saada harrastajia yhteen riippumatta siitä, onko heillä blogia, kuinka usein se päivittyy,kuinka kiinnostuneita tai hyviä he ovat tekemään omia mallejaan tai varusteita ja kuinka taitavia he ovat kameran käytössä sekä siitä, keskittyvätkö he enemmänkin ihailemaan mallien kauneutta vai tekevätkö malleistaan kuvallista tarinaa blogiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos palautteesta!
      Pienoiskavion ei ole tarkoitus olla vain blogiemme markkinointia. Kuitenkin itse ainakin tekijänä haluan, että ihmiset voivat minut löytää ja haluan myös tuoda selkeästi esiin sen, että esim. kuviani ei ole varastettu. Näin ollen linkkaan blogini. Itseäni kuitenkin kiinnostaa löytää materiaalia harrastuksesta, ja vaikka se tulisi "markkinointina" niin silti olisin iloinen.
      Missään vaiheessa emme listoille päästäkseen vaadi blogiemme linkkailua, asiasta tulisi vain ilmoittaa meille (koska, miten muuten me voimme blogista tai sivustosta tietää?). Tottakai, muitakin mallareita on. Puhummekin mm. mestareista (Destrier models yms)ja tiedostamme hyvin muiden harrastajien olemassaolon. Itsekin olen schleich-keräilijästä päätynyt tähän mitä tällä hetkellä teen, arvostan tietenkin sitä mistä tähän päädyin.
      Sivuston tarkoituksena on nimenomaan jakaa tietoa mallailusta, kustomoinnista ja malleista. Ei kertoa kenellekkään miten he saavat tai eivät saa mallailla tai tehdä. Pyrimme auttamaan aloittelijoita alkuun, silloin oman kokemuksen mukaan on hyvä antaa neuvoja joista jokainen voi sitten lähteä tutkimaan ja oppimaan. Kannustamme luovuuteen ja yrittämään omia juttuja!
      Jos joku haasteitamme tekee, toivomme tietenkin että meille kerrottaisiin, jotta pääsisimme tuloksia katselemaan. :) Itse linkitän aina blogit ja tekstit joihin viittaan. Voit ihan hyvin vaikka tsekata blogini, eiköhän siellä ole kaikki linkattuna ;)

      Poista
  2. Ihanaa, että olette tehneet tällaisen infosivuston! Oon vasta aloittelemassa pienoishevosharrastusta ja hetken pelkäsin, ettei täällä Suomessa oo juuri ketään muita aktiivisia harrastajia tai asiasta kiinnostuneita, joten ihan tarpeeseen tällainen onkin :)
    Mitä oon muiden maiden harrastusta ja menoa seurannut, niin täältä löytyy hyvin kaikki tärkein tieto helposti jo tässä vaiheessa. En malta odottaa miten sivusto kehittyy tulevaisuudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukavaa, että harrastuksen parissa on uusia harrastajia!
      Tämä on hiukan kuollut harrastus Suomessa, lisäksi iso osa suomalaisista jotka harrastavat mallailua tuntuvat ns. harrastavan englanniksi. Kansainvälisillä vesillä löytää nimittäin niin paljon harrastajia. Yritämmekin Pienoiskavion avulla innostaa suomalaisia harrastamaan (myös) suomeksi.
      Kiva kuulla positiivista palautetta!

      Poista

Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...