lauantai 15. heinäkuuta 2017

Harrastaminen: hevosen tiedot

Minun käsitykseni mukaan hevosmallille voi tehdä ainakin kahdenlaisia tietoja: tekniset tai 'fiktiiviset' tiedot.

Kirjoittanut: Afuze. 

Molemmille tietotyypeille on yhteistä se, että esimerkiksi näyttelyyn ilmoittauduttaessa hevosesta tulee ilmoittaa nimi, ikä, sukupuoli, väri, rotu, valmistaja ja mahdollinen kustomoija/maalaaja sekä muokkausajankohta.

Kaksi Breyer Traditionalia, vas. Babyflo ja oik. Sam. Minun pienoismaailmassani siis Windrage ja Overkill. Kuva © Afuze.


Tekniset tiedot
Teknisillä tiedoilla tarkoitan esimerkiksi valmistajan, mallin ja sarjanumeroiden sekä vuosilukujen ylöskirjaamista.

Jotkut mallarit eivät halua listata muita kuin teknisiä tietoja, eivätkä välttämättä edes nimeä malleja, jos niille ei sellaista ole valmistajalla määritelty. Tämä on ihan sallittua.


Fiktiiviset tiedot (luovat tiedot)
Tälle ei liene mitään kunnon termiä edes olemassa, mutta fiktiivisillä tiedoilla tarkoitan "epävirallisia" ja harrastajan itse keksimiä tietoja. Näitä ovat esimerkiksi nimet (jos mallilla itsellään ei ole nimeä tai omistaja on sen vaihtanut), säkäkorkeudet, koulutustasot ja luonteet. Myös tallien ja omistajien, hoitajien ja ratsastajien/kuskien määrittäminen kuuluu tähän.

Kuten olemme tuoneet ilmi, Pienoiskavio ei tosiaan listaa talleja, olemme melko teknisiä mallareita. Se ei tarkoita sitä ettei mielikuvitusta käytettäisi. Toisin sanoen, voimme vallan hyvin nimetä hevosiamme ja kehittää niille persoonallisuudet. Fiktiiviset tiedot ovat yksi luovuuden osa-alue hevosmallailussa, koska sekin vaatii realistisuutta ja ymmärrystä. Minkä tahansa rotuinen ei esimerkiksi voi olla ravuri. On myös olemassa rotukohtaisia sääntöjä nimiä koskien, kuten se että suomenhevosen nimi saa olla joko ruotsia tai suomea, muttei mitään muuta.

Tällainen luovien tietojen, luonteiden ja tarinoiden kehittäminen voi kuulostaa leikkimiseltä, ja onkin sille sukua. Kyse ei silti tietenkään ole samasta asiasta. Itse olen taiteellinen ihminen, kirjoitan ja piirrän, teen tarinoita ja hahmoja. Miksen siis ulottaisi tätä identiteettien ja tarinoiden askartelua myös pienoismalleihin? Mallailu on nimittäin vain yksi tapa tehdä tarinoita, muiden joukossa.

Henkilökohtaisesti ajattelen, että ihminen, joka jaksaa kehittää tietoja ja maailmoja pienoismalliensa ympärille, eikä yksinomaan vain laajenna kokoelmaansa, ei ole lapsellinen vaan luova.

Viimeistään nähtyäni unta, jossa esiintyneen hevosen aion hankkia pienoismallin muodossa, olen itse varmistunut siitä että nimeän myös valmistajan nimeämät breyeriläiseni uusiksi. En halua ajatella, että jollakin nukeistani olisi lapasessa eläin, jolla on kaksoisolento - nimeäkin myöten - todellisuudessa...


Sukutaulut
Osa pienoismallareista harrastaa myös sukutauluja. Täten yksittäiselle mallille kirjataan ylös vanhemmat ja muut edeltävät sukulaiset. Nimien ohella ilmoitetaan värit ja rodut. Värien kanssa saa olla tarkkana, koska niiden tulee olla realistisia; esimerkiksi kimon vanhemmat eivät voi olla ruunikko ja rautias, jos ainakin toinen niistä ei myös ole kimo (eikä edes ole olemassa "kimoa" ja "vaalenevaa kimoa" - kaikki kimot vaalenevat!).

Sukulaiset voi keksiä itse, tai ne voivat olla pienoismalleja ja/tai oikeita hevosia. Jos haluaa käyttää mallinsa sukulaisina toisten malleja tai oikeita hevosia, tulee ainakin pienoismallien kohdalla kysyä omistajalta lupa sisällyttää nimi sukutauluun. Pienoismallille laitetaan merkintä M (model horse) ja oikealle hevoselle R (real horse).

Sukutaulut ja geeneillä leikkiminen ovat ihan hyvä tapa lisätä harrastukseen moniulotteisuutta ja realismia. Riippuu ihan ihmisestä, mitä toimintatapaa haluaa itse käyttää, esim. ovatko kaikki sukulaiset pienoismalleja vai eivät, pitääkö sukulaisten olla samaa skaalaa kuin mallisi, ja sitä rataa.

Itse lukisin sukuiluun myös jälkeläisten ilmoittamisen.


Hevosen ikä, elämä ja kuolema
Pienoismallihevoselle tulee ilmoittaa ikä - tai syntymävuosi! Jos hevosesi on syntynyt vaikka 2005, on se vuonna 2017 12 vuotta vanha. Syntymävuodellisen pienoismallin kannattaa kuolla sitten kun ikävuosia on kertynyt riittämiin. Kuolleelle hevoselle kehitetään uusi identiteetti.

Jos tämä kauhistuttaa tai tuntuu muuten vain absurdilta, voit myös määrittää, että mallisi on pysyvästi tietyn ikäinen (non-aging), jolloin sen ei tarvitse kuolla tulevaisuudessa.

Ikähommien kanssa kannattaa vähän soveltaa. Hevosen syntymäajankohtana voidaan pitää valmistumispäivämäärää, mutta aikuisen mallin kanssa se ei ehkä kuulosta kovin järkevältä, joten esimerkiksi kuukausi sitten valmistuneelle voi lisätä muutaman elinvuoden tuomaan realismia.

(Minä itse henkilökohtaisesti en noudata juuri tätä kaavaa. Heppani ovat non-agingeja ja määritän niille iät sen perusteella, minkä ikäisiltä ne mielestäni näyttävät. Tätä varmaan käyttävän monet muutkin...)

--------------------------------

TIETOKAAVAKKEET

Tietokaavakkeet, englanniksi "chart", on tarkoitettu mallin tietojen listaamiseen. Seuraavista saa valita haluamansa, jos ei ole jo itse keksinyt tai löytänyt toimivaa. Huomaattehan, että näitä kaavakkeita voi muunnella ja käyttää vaikka sekaisin. Itselläni vaan harvemmin on jaksamista tai kiinnostusta kirjata erillistä lohkoa luonteelle, jos en 'tee maailmaa' kyseisen mittakaavan ympärille tai jos en näe yksittäiselle mallille niin selkeästi persoonaa.

Kaavakkeita saa käyttää omalla tietokoneellaan tai vaikka blogissaan tai sivuillaan, mikäli haluaa. Alkuperäistekijä on Afuze. En ole kovin kriittinen tekijänoikeuksien suhteen, kun on näistä kyse, koska kysehän on pelkistä sanalistoista, ja suurin osa kaavakkeen lohkoista voisi olla kenen tahansa muunkin laatimia...

Kaikki tässä listatut kaavakkeet ovat suomeksi. Englanninkielisiä versioita voi käyttää tarvittaessa, mutta koska Pienoiskavio on tarkoitettu ensisijaisesti suomenkieliselle harrastajakunnalle, en näe syytä listata tähän enkkuversioita (jos niitä edes on). Kääntäminen tuskin on iso homma jos sen haluaa kuitenkin tehdä. 

----------

Tekniset tiedot:


Kuvikossa käyttämäni tietokaavakkeet:

Tehdaskuntoisille:

Nimi:
Valmistaja/malli:
Koko/mittakaava:
Sukupuoli:
Rotu:
Väri:
Muuta:

Kustomeille:

Nimi:
Valmistaja/malli:
Nykyään:
Kustomoija, ajankohta
Koko/mittakaava:
Sukupuoli:
Rotu:
Väri:
Muuta:


Seuraava on käytössä, kun kirjaan mm. traditional -mallejani koneelle. Jos hevonen on kustomi, kirjataan tästä tieto kohtaan "valmistaja/malli". Omistaja -kohta koskee mallin "teknistä" omistajaa eli muunmuassa minua, kerta yksikään listaamistani hevosista ei ole kenenkään muun omistuksessa.

NIMI:
IKÄ, SKP:
ROTU:
VÄRI:
VALMISTAJA/MALLI:
SKAALA:
OMISTAJA:
MUUTA:

-----

Luovat tiedot: 


Käytän itse allaolevaa kaavaketta, kun kirjaan Schleichieni ja Schleich -kustomieni tietoja koneelleni. Tiedot kirjoitetaan täten tiivistettynä yhteen pötköön. Teknisempiä tietoja, kuten mikä hevonen oli ennen kustomointia, listataan Muuta -osioon. Sen jälkeen kirjaan tarvittaessa luonteet, tallipaikat ja ties mitkä muut mitkä tulee kyseiselle hevoselle ilmoittaa.

KUTSUMANIMI
Virallinen nimi - Ikä, sukupuoli, rotu, väri, om. Muuta.


Seuraava kaavake on todella pitkä, ja korvasin sen alunperin ylläolevalla.  

Rekisterinimi:
Kutsumanimi:
Muut nimet:
Ikä:
Ilmestymisvuosi:
Valmistaja, muotti ja malli:
OF vai CM:
Milloin kustomoitu:
Säkäkorkeus mm:
Väri ja merkit:
Rotu:
Sukupuoli:
Historia:
Luonne:
Koulutus:
Jälkeläiset:
Kasvattaja:
Omistaja (fiktiivinen):
Omistaja tosielämässä:
Asuu:
Muuta:


Tiivistetty, hitusen yhtenäisempi versio ylemmästä. 

NIMI
REKISTERINIMI:
MUUT NIMET:
TEKNISET TIEDOT:

IKÄ:
LAJI JA ROTU:
SUKUPUOLI:
RAKENNE:
VÄRI:
SUKUTAULU:
OMISTAJA:
HOITAJA:
ASUU:
VARUSTEET:

HISTORIA:
KOULUTUS:
RATSASTETTAVUUS JA KÄSITELTÄVYYS:

LUONNE:

-----

PLUSSANA: Muut luovat tiedot, esim. tallit ja henkilökunta:


Uusi, talleja ajatellen tehty kaavake. Jos teknisiä tietoja haluaa lisätä, niiden paikka voi olla Muuta -osiossa.

TALLIN NIMI:
SIJAINTI:
PITÄJÄ, HENKILÖKUNTA:
HEVOSET:
MUUT ELÄIMET:

TOIMINTA:

HISTORIA:

MUUTA:


Nukeille, ihmisfiguureille; mitä nyt kukakin haluaa käyttää ratsastajan ja esittäjän asemessa:

 NIMI
KOKO NIMI:
MUUT NIMET:
TEKNINEN HISTORIA:

IKÄ:
LAJI JA ROTU:
SUKUPUOLI:
RAKENNE:
VÄRI:
PERHE JA SUKU:
ASUU:
VARUSTEET:
KOULUTUS JA TYÖ:
HARRASTUKSET:
HEVOSET:
MUUT ELÄIMET:

HISTORIA:
LUONNE:
MUUTA:

----------

Kuten näkyy, kaavakkeita on joka lähtöön... Ja vaikka mainitsinkin, että tekniset ja luovat tiedot kulkevat erillään, sisältävät luovatkin tiedot oikeastaan aina tekniset tiedot. Minusta kumpikaan ei yksistään toimi; esimerkiksi kustomista täytyy aina ilmoittaa kustomoija ja alkuperäismalli sekä koko, ei pelkästään hevosen rotua ja väriä.

Kumpi sitten on parempi: pitkät vai lyhyet tiedot? Se riippunee kirjoittajasta ja hevosista. Tarkoitan pitkillä tiedoilla niitä, joissa listataan erikseen muunmuassa juurikin valmistaja, malli, onko kustomoitu vai ei, kustomointiajankohta, jne... Niiden listaaminen yksittäin voi lopulta olla tylsää ja turruttavaa, ainakin jos aikoo listata valtavan lauman hevosia.

Lyhyet tiedot helpottavat luettavuutta ja kirjoittamista. Toisaalta niistä voi myös epähuomiossa jäädä asioita uupumaan.

Nettiin kannattaa kirjata aina vähintäänkin tekniset tiedot, joiden oheen kirjoittaa hiukan hevosen luonteesta ja muita yksilöpiirteitä. Omalle koneelle taas en itse jaksa kirjata mitään, millä ei ole merkitystä ihmiselle jonka tekstejä muut eivät lue tai joka jo muistaa valmiiksi riittävän paljon; tämän takia en kirjoita Schleicheilleni ylös niiden merkkiä - sen sijaan Kuvikkoon sen kyllä listaan, koska sitä lukevat muutkin kuin minä! (Tiedän, Schleich on yksi tunnistettavimmista merkeistä, mutta silti...)

Lil' Ricky Rocker -appaloosa Breyer Traditional -sarjasta. Hankittu unen motivoimana ja sai lempinimen "Dreamy". Kuvannut (ja riimun tehnyt) Afuze.

Tietojen kuvittaminen
Omasta mielestäni yksi kiinnostavimmista osuuksista tietojen teossa on niiden kuvittaminen. Kuvien kannattaa tukea tekstiä, ja, mikä tärkeintä, näyttää lukijalle millaisesta hevosesta hän oikeasti lukee. Kuvitettuja tietoja on myös mukavampi lukea, kun kaikkea ei ole jätetty mielikuvituksen varaan.

Teknisten tietojen kuvittamiseen tarvitaan pelkkiä studiokuvia. Luovien tietojen kohdalla asia menee mutkikkaammaksi, ja samalla jännemmäksi -  minkälaisia varusteita tällä yleensä käytetään? Onko se vaikea talutettava? Miten saan rakennekuvan hevosesta, joka on liikkeessä? Näihin kuviin voi sisältää varusteita ja rekvisiittaa sekä nukkeja. Silti, kerta luoviin tietoihin kuuluvat myös tekniset tiedot, tulee myös luovien kuvien ohella nähdä niitä 'tylsiä studiokuvia'.

Mihin tiedot voi kirjoittaa?
Vaihtoehtoja on muutama: paperille (vihko, kansio), digitaalisesti tietokoneelle, tai nettiin.

Paperitiedoilla on monta muotoa. Fyysinen vihko voidaan korvata myös vaikka kansiolla, johon on tulostettu tietokoneella kirjoitettuja tietokaavakkeita. Tiedot kirjoitetaan täten käsin paperille. Haittapuolena on se, että kirjoitustila saattaa loppua kesken ja kirjoitusvälineet voivat olla anteeksiantamattomia (kirjoita mustekynällä vain ne tiedot, jotka eivät varmasti koskaan muutu). Myöskään kuvia ei ole niin helppo laitella, kerta siihen tarvitaan tulostin.

Tietokoneelle kirjoittaminen on käytännössä parempi tapa pitää kirjaa omista malleista. Samalla tiedot saa halutessaan kopioitua sieltä nettiinkin. Digitaalisia tietoja on helppo muokata, kirjoitustila ei lopu kesken ja virheet voi korjata. Kuviakin voi yleensä lisätä, joskin ainakin itselläni kuvat tuppaavat kuormittamaan tiedostoja paljon. (Itselläni on perinne, että pidän tallessa yhden koskemattoman version tietokaavakkeesta. Kopioin sen vaikka moneen kertaan sitten, kun täytyy kirjata tietoja uusille hevosille.)

Nettiin kirjoittaessa hyvä vaihtoehto on blogi - jonne voi tehdä esimerkiksi erillisen sivun lyhennetyille tiedoille tai niin, että julkaisee jokaiselle hevoselle oman blogitekstinsä. Blogien ohella hyvä vaihtoehto ovat nettisivut.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...